Python Nedir?
Eğer hayatınızın bir döneminde herhangi bir programlama dili ile az veya çok ilgilendiyseniz, Python adını duymuş olabilirsiniz. Önceden bir programlama dili deneyiminiz hiç olmamışsa dahi, Python adının bir yerlerden kulağınıza çalınmış olma ihtimali bir hayli yüksek. Bu satırları okuyor olduğunuza göre, Python adını en az bir kez duymuş olduğunuzu ve bu şeye karşı içinizde hiç değilse bir merak uyandığını varsayabiliriz.
Python günümüzde sıkça kullanılan programlama dillerinden biridir. Özellikle bilgisayar bilimleri ve makine öğrenimi gibi alanlarda popülerliğini koruyan Python, aynı zamanda gerçek zamanlı uygulamalar yapmak için de idealdir. Güçlü bir matematiksel temeli olan Python, veri analitiği ve visualizasyonu için de oldukça elverişlidir. Python'un kökenleri Guido van Rossum adlı Hollandalı bir programcıya dayanmaktadır. Rossum, 1980'lerin sonunda ABC adlåndaki bir dil geliştirme çabasına katıldı ve bu deneyiminden yola çıkarak 1991 y&#'tem temelini atacak olan Python projesini başlatmaya karar verdi. DahasRossum, 1992 yilinda Python 1.0'i piyasaya sundu.
Python, bir web uygulamasının arka ucunda, ön ucunda veya tam yığınında kullanabileceğiniz çok yönlü bir dildir. Bu makalede, Python'a kısa bir giriş yapacak ve bazı temel özelliklerini tartışacağız.
Python, 3 Aralık 1989'da Guido van Rossum tarafından "Bunu yapmanın tek bir yolu var ve bu yüzden işe yarıyor" başlıklı bir tasarım felsefesiyle oluşturulan yüksek seviyeli, yorumlanmış, genel amaçlı bir programlama dilidir. Python dilinde bu, explicit'in implicit'ten daha iyi olduğu anlamına gelir. Bu aynı zamanda yaratıcısı Guido van Rossum'a atfedilen ve şu şekilde devam eden meşhur Python telgraf direği benzetmesine de yol açar: π'de güzellik vardır çünkü mükemmeldir; sanatta güzellik vardır çünkü duyguları ifade eder; doğada güzellik vardır çünkü hayranlık uyandırır. Ama bence en büyük güzellik sadece çalışan kodlarda yatıyor."
Python, 90’lı yılların başında Amsterdam’da Guido Van rossum tarafından geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir. Genelde ismini piton yılanından alındığı zannedilse de Rossum’un çok sevdiği MonthyPython isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden alır. Ancak her ne kadar gerçek böyle olsa da, Python programlama dilinin pek çok yerde bir yılan figürü ile temsil edilmesi neredeyse bir gelenek halini almıştır.
Python nesne yönelimli, yorumsal, modüler ve etkileşimli, yüksek seviyeli bir dildir. Programlama dilleri makine mantığı ile insan mantığı arasında köprüdür. Bir dilin makine mantığına daha yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesi sonucunu doğurur. Ancak makine mantığına yaklaşmak, insan mantığından uzaklaşmayı gerektirir ve haliyle dili öğrenmesi daha zor hale getirir. Eğer bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılır python da bu yüzden yüksek seviye bir dildir. Pek çok dile göre öğrenmesi daha kolaydır.
Python ile ihtiyaç duyduğunuz pek çok işi, az sayıda kod satırı ile başarabilirsiniz. Masaüstü uygulamaları, web uygulamaları, veri analizi ve görselleştirme uygulamaları gibi bir çok programı pyhton ile kolaylıkla yazabilirsiniz. Bu Konuda küçük ve klasik bir örnek aşağıda bulunmaktadır.
Java dilinden örnek:
Python dili ile “Merhaba Dünya”:
Ayrıca pythonda birçok dilde bulunan blokları belli etmek için kullanılan curly bracket (“{ }”) bulunmaz blokları belli etmek için aynı blokları ve hiyarşiyi belli etmek için satırları daha içe yada dışa yazarak kullanılır.
Neden Python?
Python programlarının en büyük özelliklerinden birisi, C ve C++ gibi dillerin aksine, derlenmeye gerek olmadan çalıştırılabilmeleridir. Python’da derleme işlemi ortadan kaldırıldığı için, bu dille oldukça hızlı bir şekilde program geliştirilebilir.
Ayrıca Python programlama dilinin basit ve temiz söz dizimi, onu pek çok programcı tarafından tercih edilen bir dil haline getirmiştir. Python’ın söz diziminin temiz ve basit olması sayesinde hem program yazmak, hem de başkası tarafından yazılmış bir programı okumak, başka dillere kıyasla çok kolaydır.
Python’ın yukarıda sayılan özellikleri sayesinde dünya çapında ün sahibi büyük kuruluşlar (Google, YouTube ve Yahoo! gibi) bünyelerinde her zaman Python programcılarına ihtiyaç duyuyor. Mesela pek çok büyük şirketin Python bilen programcılara iş imkanı sağladığını, Python’ın baş geliştiricisi Guido Van Rossum’un 2005 ile 2012 yılları arasında Google’da çalıştığını, 2012 yılının sonlarına doğru ise Dropbox şirketine geçtiğini söylersek, bu programlama dilinin önemi ve geçerliliği herhalde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Python programlama dili ve bu dili hakkıyla bilenler sadece uluslararası şirketlerin ilgisini çekmekle kalmıyor. Python son zamanlarda Türkiye’deki kurum ve kuruluşların da dikkatini çekmeye başladı. Bu dil artık yavaş yavaş Türkiye’deki üniversitelerin müfredatında da kendine yer buluyor.
Sözün özü, pek çok farklı sebepten, başka bir programlama dilini değil de, Python programlama dilini öğrenmek istiyor olabilirsiniz.
Python, günümüzde birçok farklı sektörde yaygın olarak kullanılan güçlü bir programlama dilidir. Python yeni başlayanlar için öğrenmesi kolaydır ve sağlam programlamaya olanak tanıyan birçok modül ve kütüphaneye sahiptir. Python web geliştirme, bilimsel hesaplama, veri analizi, yapay zeka ve daha fazlası için popüler bir dildir.
Python, bir web uygulamasının arka ucunda, ön ucunda veya tam yığınında kullanabileceğiniz çok yönlü bir dildir. Bu yazıda size Python'u tanıtacak ve neden son yılların en popüler programlama dillerinden biri haline geldiğini açıklayacağız. what is seafood bowls