Yönetim Paneli Nedir ?
Yönetim paneli nedir?
Son zamanlarda genellikle web sektöründe duyulan genel konulardan biri olan yönetim paneli “Nedir?” “Ne işe yarar?” ve “Nasıl görünür?” biraz üzerinden geçeceğiz.
Öncelikle bir yönetim paneli nedir? Global olarak CMS olarak adlandırılan içerik yönetim sistemi de diye bilinen bir sistemdir. Bu sistem için açık dünyada hazır sistemler bulunmaktadır, bunlardan da bahsedeceğiz. Bunun yanı sıra web uygulamaları için yönetim panelleri daha geniş bir alana sahiptir. Bunlar analiz, raporlama, satış, takip, anlık, işlemler ve daha fazlasını kapsayan bir yazılımdır. Örneğin bir mesajlaşma sistemi istiyorsunuz ve bunu kullanıcı ve mesaj adedi bazlı talep ediyorsunuz. İşte bu noktada kullanıcı yönetimi ve mesaj işlerini yapabilecek bir yazılımla yönetim paneli devreye giriyor.
Peki böyle yönetim panellerine ihtiyaç var mı?
Buna kesinlikle evet, derim. Hatta mümkünse her şeyi de kontrol edebilsin. Çünkü yönetim panelleri tüm cihazlardan bir url ile giriş yaparak yönetebildiğiniz sistemleri size sunuyor. Düşünün ki ben şu an hava alanındayım ve sitemde bir blog yazısı yazıyorum sonra resimlerini seo ayarlarını yapıyorum ve paylaşıyorum. Eğer yönetim panelim olmasaydı bu blog yazısını kodun içine yazmama ve bu kodu da sunucuya yüklemem gerekiyordu ki bu kolay olanı, birde diğer kodlardan bu yeni sayfaya yönlendirme yapacaktım.
Gelelim açık dünyadaki CMS dediğimiz olaylara, bunlar nedir?
Wordpress, Drupal veya joomla, bunlar en bilindikleridir ve arkasında gerçekten büyük bir eklenti dizinleri bulunmaktadır ve geliştirilmeye de açık bir şekilde devam etmektedir. Ücretsiz olması yanı sıra eğitimleri de bulunmaktadır tabi uğraşmak isterseniz. Birde negatiflerini ele alacak olursak, genel olarak birinci sırada güvenlik gelmektedir. İkinci sırada esneklik ve üçüncü olarak istemediğiniz kadar sizi kalıplara yerleştirmektedir. Bunlara örnek vereceğim:
Son zamanlarda çok yaygınlaşan CMS'ler arasına Headless CMS modelleri katıldı. Headless cms bir çok özelliğe sahip yeni nesil CMS'lerdir.
Güvenlik olarak sistem dizin ağacı ve eklenti dizin ağacı bilindiği için kolayca içerisine yanlış içerik yerleşebiliyor ve bunu istemiyorsanız düzenli olarak güncelleme ve raporlama yapmanız gerekiyor. Ve bunu eklediğiniz tüm paketlere yapmanız gerekiyor. Hazır sistemler paketler için esnektir ama bu aynı zamanda esnek güvenlik zaafı oluşturmaktadır.
Esnekli, geliştiriciler için güzel ama kullanıcılar için eklenti paketlerine veya sisteme eklenecek kendi eklentinize mahkumsunuz. Sitem kaynağına girmek inanın çok daha fazla zaman alıyor. Bunun yanı sıra bir paket eklediniz ve istemediğiniz bir sürü butonda gelebiliyor ve akıl karıştırıcı oluyor. Sayılabilecek birçok eksi ve birçok artısı var ama genel olarak söylemek gerekirse çok vakit yemektedir.
Peki kişisel yönetim panellerinin avantajları ve dezavantajları nedir?
Şöyle söyleyeyim dezavantajı gelişimi sizin isteğinize bağlı ve maliyeti de o şekilde. İstenilen teknoloji ve içeriğe göre bu maliyet esnemektedir. Bunun dışında ek bir dezavantajı da yok eğer doğru kodlanırsa. Avantajlarının başında ise kullanıcı deneyimi yer alıyor. Sizin istediğiniz şekilde eksiksiz ve fazlasız tam olarak görmek istediğiniz ekranı görüyor olacaksınız. Bunun yanı sıra ileride istenilen yapıya çevrilebilir ve esnetilebilir olacaktır. Bir yönetim paneli zaten bir kere ve tam olarak iyi bir analiz sonucu geliştirir ve teslim edilir. Teslim tamamlandığında artık yönetmek istediğiniz her alanı yönetiyor olursunuz ve ya raporlamak istediğinizi raporlamış olursunuz.
Sonuç olarak şunu diyebilirim Digitexa ailesi olarak işimiz yönetim paneli yapmak. Bunun için bir ekibimiz var ve bundan çok keyif alıyoruz. Ve yaptığımız yönetim panellerinin kullanılarak harikalar meydana getirmesini görmekse işin en güzel kısmı. E-ticaret, Web application, mobile api, SPA , cross platform app gibi modellerin çoğu için admin paneli yaptık ve çok ileri bir seviyededirler.